Home Technika Domowe urządzenia do pakowania próżniowego żywności

Domowe urządzenia do pakowania próżniowego żywności

8 lutego 2016
Choć pakowanie próżniowe najczęściej kojarzone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej także klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwolą im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i urządzenia do pakowania dostosowywane są także do ich potrzeb, pozwalając na zapakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.


Domowe urządzenie do pakowania próżniowego żywności może wykorzystywać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub też wykorzystuje pojemniki próżniowe wykonane z plastiku. W przypadku pojemników najczęściej wykorzystywane są specjalne pompki ręczne, które pozwalają na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i zapewniają jego hermetyczne zamknięcie. Podobny sposób działania można wykorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Mają one najczęściej uniwersalny rozmiar, dlatego można je stosować zarówno do zamykania butelek z winem, jak i do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości – po zamknięciu próżniowym wino może być przechowywane nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co najwyżej przez 2-3 dni.

Do domowego użytku mogą być również dostosowane urządzenia typu multivac, pozwalające na przechowywanie żywności w specjalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania – w zależności od rodzaju produktu oraz od miejsca, gdzie będzie on przechowywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa czy herbata, żywność przetworzoną, ale również warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso może być przechowywane w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z wykorzystaniem woreczków jest fakt, że nie zajmują one zbyt dużej powierzchni.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

You may also like

Leave a Comment