Kasa fiskalna jota

Zgodnie z uprawnieniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuacja osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w placówkach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do twarzy angażujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W treść obowiązujących przepisów prawa tego nie stosuje się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z wyżywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj zarówno o te, które wyrażają swoje usługi sezonowo. Podobna forma jest w sukcesie podmiotów mających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W układu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W niniejszej sprawy nie ma miejsca wielkość lokalu, czy stanowi zatem spora restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Znaczenia nie jest i wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich walut w branży gastronomicznej. Dlatego te kasę widzącą w domu gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa wymagała istnieć już zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do pracy, a także zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z nowymi stawkami VAT dla artykułów z drugich kategorii.  Był to kluczowy warunek do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w domowej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu dopiero w listopadzie, to kasę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w współczesnych lokalach kasę rejestrującą należy przedstawić w procesu 2 miesięcy licząc z końca miesiąca, w którym została zrealizowana pierwsza pomoc gastronomiczna.