Pakowanie prozniowe domu

Próżniowe pakowanie żywności jest najwydajniejszym systemem na zapewnienie jej przed zepsuciem. Z ostatniej drogi korzystają, zarówno, producenci, kiedy i gospodarstwa domowe. Można poznać dania do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają wyniki w woreczku foliowym, czy w zbiorniku do tego przeznaczonym. Urządzenia te są zgrzewy na granic worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, mogą stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym swoistą wilgotność, konsystencję, gust oraz aromat, i razem są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na sposób działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu rzuca się worek łącznie z produktem. Jej długą zaletą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu odnosi się powtarzalność procesu pakowania, oraz możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu delikatnych produktów. Zaletą jest więcej możliwość wykorzystania w ciągu produkcji, dużo popularnych worków typu PA/PE, co znacznie redukuje koszty. Pakowarki komorowe, mogą być następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na rynku jest mocny wybór pakowarek komorowych, co pozwala na jej właściwi dobór, zależny od wielkości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Przeznaczone są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym wewnątrz produktem, dostaje się na zewnątrz, a do środka, na listwę zgrzewającą, zakłada się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania stosuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe kupią na pakowanie produktów o oryginalnych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Cechą jest także bardzo mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność i ogromniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są specjalnie dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.