Pakowanie prozniowe kanapek

Próżniowe pakowanie żywności jest najmilszym systemem na zapewnienie jej przed zepsuciem. Z tej technologii korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można dać dania do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają wyniki w woreczku foliowym, czy w pojemniku do ostatniego przeznaczonym. Urządzenia te piszą zgrzewy na stron worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, potrafią być często dłużej przechowywane, zachowując przy tym właściwą wilgotność, konsystencję, gust i dodatek, a dodatkowo są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni.Ze względu na środek działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową.Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu kieruje się worek razem z produktem. Jej wysoką zaletą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu korzysta się powtarzalność procesu pakowania, również możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi ważne przy pakowaniu delikatnych produktów. Zaletą jest więcej możliwość wykorzystania w procesie produkcji, bardzo popularnych worków typu PA/PE, co wysoko obniża koszty. Pakowarki komorowe, mogą posiadać dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbycie istnieje spory wybór pakowarek komorowych, co zezwala na jej właściwy dobór, uzależniony od wielkości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Dedykowane są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu.W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym w produktem, znajduje się na zewnątrz, a do zabiegu, na listwę zgrzewającą, montuje się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania używa się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe kupią na pakowanie produktów o różnych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Cechą jest także wiele mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa sprawność oraz wyższe koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Poświęcone są specjalnie dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.