Pakowanie prozniowe kolder

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki postępowanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i pomaga je przed np. zmarzliną.

ceag exCeag AB 05 LED Ex ATEX | GRUPA WOLFF

Ze powodu na pozostały sposób artykułów spożywczych, wykorzystywane są różne pakowaczki. I tak produkty o wielkiej wadze i ciągłej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze obowiązującym zamknięciem próżniowym, produkty o małych rozmiarach i kruche (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma także jakąś niewątpliwą korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem energia i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - łatwe w małych rozmiarach i jako dania wolnostojące, wyposażone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do łączenia ze powodu na siłę procesu (włożenie do komory woreczka z owocem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Kieruje się je zwyczajnie w pełnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią ostatnie dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce zbiera się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe wiąże się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z pięknej jakości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, zaś ostatnie z zmian wpływa na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.