Home Technika Pakowarka próżniowa wykorzystywana w cateringu

Pakowarka próżniowa wykorzystywana w cateringu

31 maja 2016

kolposkopy

Próżniowe pakowanie żywności jest idealnym rozwiązaniem, pozwalającym w sposób bezpieczny przedłużyć termin przydatności do spożycia wszystkich artykułów żywnościowych. Pozwala na to maszyna do pakowania próżniowego.


Na rynku są różne rodzaje tego typu urządzeń, przeznaczonych zarówno dla dużych wytwórców żywności, jak i dla gastronomii, sklepów, czy użytku domowego. Producenci żywności, korzystają z maszyn komorowych, lub dwukomorowych, przeznaczonych do pakowania dużych porcji żywności, natomiast dla gospodarstw domowych, małych sklepów, czy dla gastronomii, dedykowane są niedrogie pakowarki bezkomorowe. Ich cena jest oczywiście uzależniona od wydajności, funkcji i od producenta, ale raczej, nawet te najlepsze nie kosztują więcej niż dwa tysiące, w przeciwieństwie do komorowych, których cena dochodzi nawet do kilkunastu tysięcy złotych.
Towar opakowany próżniowo jest nie tylko doskonale zabezpieczony przed działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, ale również wygląda estetycznie. Wykorzystują to duże sieci handlowe, umieszczając tak opakowane produkty na dużych regałach chłodniczych, gdzie dzięki odpowiedniemu oświetleniu, wyglądają zachęcająco i smakowicie, tym samym zachęcając do kupna. Jest to niedroga i bardzo skuteczna forma marketingowa. Niektóre sklepy oferują również pakowanie produktów na życzenie klienta, co także jest pewna zachętą, aby korzystać właśnie z tej placówki handlowej.
Technologia pakowania próżniowego, dokonała rewolucji nie tylko w sieciach handlowych, ale również na rynku firm cateringowych, które dzięki temu nie mają problemów z obsługą bardzo dużych zamówień, gdzie posiłki muszą być przygotowywane wcześniej. Można kupować duże partie żywności, bez ryzyka, że towar się zmarnuje. Jest to ogromne ułatwienie w gastronomii, które wpływa również na zdrowie klientów, bo niweluje ryzyko zatrucia. Poza tym gotowe dania nie tracą smaku ani aromatu, jak również zachowują odpowiednią wilgotność i właściwości odżywcze.
Pakowanie próżniowe, to bez wątpienia jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności, bo dzięki temu można uniknąć marnotrawstwa. Pakować próżniowo można dosłownie wszystko: mięso, ryby, sery, owoce i warzywa, ciasta, dania gotowe, czy zupy. Dzięki tej metodzie, można przygotowywać posiłki domowe w większych ilościach, co w znacznym stopniu ułatwia życie.

0 comment

You may also like

Leave a Comment