Produkcja czekolady konszowanie

Czekolada stanowi pewnym spośród najbardziej znaczących przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, kieruje się ją w moc możliwościach. W mało wszystkim sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Wielka jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym stanem jej wywoływania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w skutku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacje z tegoż jaki materiał wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dużo w ciągu automatycznym. Po ukończeniu tych procesów trzyma ona właściwość sypką, którą mieni się prószem. Stanowi on budzony procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest użycie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się także na gorąco jak a na mokro. Proces konszowania na sucho jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.