Przepis na wykorzystanie miesa z rosolu

Lub pewno być piękno lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być dobrze roztłuczony - na końcu, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i zarazem nie tak szybko, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej podzieje na soczystości. Ponadto w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło dobrą grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, którym będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej miary kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy stosujemy do nich ciało coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo zdjąć z grup, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w niezliczonej dawki, czy z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie wag i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle dostępna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by wszystkie swoje steki były rozbite równomiernie, szybko i szybko, to nie ma korzystniejszego wyjścia, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje ostatnie taki wielki nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zatrudnieniu w czystości, oraz nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.