W lampie prozniowej katode wykonano z wolframu

Pakowanie próżniowe jest udanym sposobem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć zmniejszania się żywności, natomiast tym jednym generuje oszczędności dla swego budżetu.

Urządzenia próżniowe są niezwykle czytelne w obsłudze, wymagają tylko właśnie do nich wybranych opakowań. Na placu są innego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone szczególnie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują i niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w styl próżniowy, wydłuża jej przydatność do jedzenia, z trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony styl oraz zapach, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, natomiast też utrzymywane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie umieszczane w obecny technika nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się właśnie dzięki temu, że towary nie mają kontaktu do powietrza, jakie jest istotną przyczyną zmniejszania się produktów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy dbać o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, aby nie przenieść na efekty innego typu bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej polecane są pakowarki bezkomorowe. Stanowią więc nieduże urządzenia, w jakich pakowanie kończy się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego końca woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacji od wielkości, jakie ma, mocy i z producenta, zawsze te najpiękniejsze przeznaczone są raczej dla młodych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje więcej niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy stosować worków moletowanych, jakie zajmują jakąś, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można też używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak nasuwa to znacznych wiedze. Pakować można łatwo wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, produkty i warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Całe te ułatwienia są dane do pakowania dużych partii żywności.