Worki prozniowe sklep warszawa

Pakowanie artykułów spożywczych w system próżniowy, stanowi samotną z najefektywniejszych metod bezpiecznego przechowywania żywności. Produkty należy pakować w odpowiednio do ostatniego przeznaczone woreczki próżniowe.
Do pakowania próżniowego najczęściej stosuje się gładkie worki typu PA/PE. Są toż niedrogie opakowania, dostępne w innych rozmiarach, oraz grubościach. Worki powinny stanowić specjalnie odpowiedniej formie, pozbawione smug i przebarwień. Wybór woreczka związany jest z produktu, jaki przedstawia być zapakowany. Do pakowania bardzo twardych serów, lub kości, polecane jest użycie woreczków o największych parametrach grubości, ponieważ są mniej wytrzymałe na rozerwanie. Grubszych worków używa się też do pakowania towarów szybko zużywających się, danych do ekspozycji, lub jak planują być długo przechowywane. Woreczki PA/PE, przeznaczone są dla pakowarek komorowych i wykorzystywane do pakowania mięsa, wędlin, ryb, serów, warzyw, oraz wyjątkowych produktów. Głównie z formy pakowania próżniowego za pomocą pakowarek komorowych, korzystają zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie pakuje się duże grupy żywności, także wielkie sieci handlowe, czy magazyny. Uczestnikiem stanowi ogromny wydatek zakupu pakowarki komorowej.
Różnym rodzajem opakowań próżniowych, są woreczki moletowane. Taki sposób folii, przeznaczony stanowi dla urządzeń bezkomorowych, które dają do pakowania niewielkich partii produktów. Woreczki moletowane, są z jakiejś, lub obu stron przetłoczenia, które potrafią korzystać różne wzory, np. kropki, linie, kratki, itp. Jest wtedy konieczne, aby sprawnie odprowadzić powietrze, ponieważ pakowanie bezkomorowe podejmuje się na zewnątrz, a do dania, wkładany jest tylko brzeg folii, w obiekcie zgrzania. Woreczki tego rodzaju, oferowane są w organizacji rolki, dzięki temu silna zarobić opakowanie dowolnej długości, co umożliwia na pakowanie produktów o większych kształtach np. kiełbasy, lub ryby. Pakowarki bezkomorowe kierowane są głównie dla gospodarstw domowych, małej gastronomi, oraz niewielkich sklepów. Koszt zakupu jest ograniczony, waha się od kilkudziesięciu do około półtora tysiąca, w współzależności od producenta.
W sklepach mięsnych, często zatrudnia się worki termokurczliwe. Ukazują się wysokim połyskiem i parametrem obkurczu powyżej 40 %. Dzięki temu pakowane mięso wygląda estetycznie, co mami uwagę klienta.